Ευλογημένη πνευματική περιήγηση

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Ψωμί πατάτας

Συστατικά 
  • 90 γρ. πουρές πατάτας σε σκόνη
  • 50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αυγό
  • 1 κρόκος
  • 100 γρ. γάλα
  • 100 γρ. νερό
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 6 γρ. μαγιά ξερή
Για το σερβίρισμα
  • 100 γρ. φέτα
  • 1 τομάτα
  • 10 ελιές σε ροδέλες
  • θυμάρι φρέσκο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Στον κάδο του μίξερ με το φτερό χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα τον πουρέ πατάτας σε σκόνη, το βούτυρο, το αυγό και τον κρόκο. Χτυπάμε για 3-5 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το γάλα, το νερό και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει μια βράση το μείγμα.
  • Ρίχνουμε το μείγμα από το κατσαρολάκι στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ανακατευτούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Αλλάζουμε το φτερό με τον γάντζο. Βάζουμε στη χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα του αλευριού που έχουμε στο μπολ.
  • Ανακατεύουμε για 12-15 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ζυμάρι τριγύρω από τον γάντζο.
  • Αν το ζυμάρι μας είναι αρκετά κολλώδες προσθέτουμε 1 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύουμε για άλλα 3-4 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε το ζυμάρι μας σε ένα λαδωμένο μπολ και αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και πλάθουμε ένα καρβελάκι.
  • Ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να βγαίνει καθαρή μία οδοντογλυφίδα αν την καρφώσουμε στο κέντρο του.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε φέτες.
Για το σερβίρισμα
  • Σπάμε με τα χέρια μας τη φέτα σε ένα μπολ.
  • Ψιλοκόβουμε τη ντομάτα και προσθέτουμε στο μπολ με τη φέτα.
  • Προσθέτουμε τις ελιές, το αλάτι, το θυμάρι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.
  • Ανακατεύουμε και σερβίρουμε πάνω στο ψωμί μας.



                                        πηγή: akispetretzikis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου